Estimats pediatres…

Mareta meva, estic calenta!!! Però no calenta en el bon sentit en plan sexual no! Calenta de ràbia , d’impotència, d’ira…

Abans de tot, deixar clar que no estic generalitzant, que aquí només parlo d’aquells metges que es passen l’evidència per allà on no sona, no pas d’aquells que fan bé la seva feina.

He decidit escriure una carta oberta, que no servirà de res, però almenys farà que em quedi ben tranquil·la:

Estimats «professionals» de la salut, bé, deixem-nos de formalismes, d’estimats res, que em feu una ràbia que m’encenc!

Em pensava que a la super-carrera de 6-10 anys de medicina&derivats us ensenyaven una mica d’ètica…

Em pensava que aquestes carreres eren d’aquelles en les que és d’obligada moral actualitzar-se…

No us van ensenyar de petits els valors de les coses? No us van explicar que no tot a la vida són els diners?

Entenc que la industria de l’alimentació infantil pot ser molt temptadora…ho entenc! Estem en crisis, ningú cobra a raó del que creu que ha de cobrar i un llarg etc.,  però sou metges carai!

Us adoneu que la societat en la que vivim, sobre tot les generacions anteriors han posat la vostra figura a l’alçada dels Déus?

Compreneu que per la majoria de població el que surt per la vostre boca no va a missa, sinó més enllà?

Sou conscients del poder de les vostres paraules?

Aleshores com pot ser possible que us passeu l’evidencia científica pel forro!!!!!

Com pot ser, que en tan sols 3 dies 2 mames primerenques em facin la següent consulta:

“És veritat que la Lactància Materna Exclusiva fins els 6 mesos s’està començant a plantejar? És que el pediatre m’ha dit que s’han adonat que la llet a partir dels 5 mesos ja no sacia al nadó i que hem de començar a complementar amb cereals hidrolitzats perquè és quedi ben tip”

Us adoneu de la gravetat d’aquesta afirmació? Us adoneu que esteu atemptant  contra la Lactància Materna d’una població que tot just comença a pujar les gràfiques de l’èxit? Us adoneu que segurament aquesta mare als 5 mesos començarà a dubtar d’ella mateixa i es veurà moralment obligada a donar al seu fill de 5 mesos un cereals que no necessita i que a més a més segurament seran d’alguna marca d’aquestes que més que cereals porten sucres i 1000 merdes més?

Com pot ser que el segle XXI, amb tots els estudis, documentació i evidencia, a la era de la comunicació, a la era de la informació en un sol clic encara hi hagi pediatres que li diguin a les mares que la seva llet a partir dels 6 mesos ja està aigualida i ja no alimenta?

Com pot ser que professionals a càrrec de la salut del futur portin 8,10,15, 20 anys sense actualitzar-se?

Com pot ser que una IBCLC s’hagi d’actualitzar cada 5 anys i que un metge no ho faci en sa vida?

Com pot ser que una mare amb problemes de lactància que acudeix al pediatre surti de la consulta amb un pot de Nidina sota el braç en comptes d’ una targeta d’algun grup de suport o d’alguna consultora?

Ja a l’hospital abans de donar-te l’alta t’haurien de donar un llistat de grups de suport i de consells sobre el pit en comptes de la maleïda canestreta de “Mi bebé y yo” amb una tetina, xumet i sobres de farinetes per nadons a partir de 4 mesos de regal!!

Ostia! (perdoneu)

Avui parlant amb l’ Anna Maria,  Consultora i profe meva del curs de Doula , m’ha dit: no t’enfadis tant, t’ho trobaràs a diari…

Suposo que hi haurà un dia que deixaré d’enfadar-me per començar a actuar, suposo que un dia tindré prou experiència per ser consultora o una bona assessora i posar el meu granet de sorra per ajudar a aconseguir difondre tots els beneficis de la lactància, suposo que ara, estic tot just sortint de l’ou i m’agafo les coses amb massa “passió”, suposo que  algun dia sabré transformar aquestes ganes de cridar en energia per fer coses de més profit, com muntar un Grup de suport al barri…de moment, si em permeteu, em cagaré en tot en el meu raconet.

Teta - lactancia materna

8 Comments
  • Eva
    Posted at 10:52h, 29 noviembre Responder

    Hola, m’encanta el teu bloc, el vaig descobrir per sorpresa i sóc una fan dels teus comentaris i explicacions. Només volia dir-te que estic 100% d’acord amb el que dius…dir també que tinc la sort de viure a Andorra i quant ara fa 10 mesos va neixer el meu petit Guillem hem van donar la famosa cistella de «Mi bebe y yo» però també molta informació de grups de lactància aqui al Principat d’Andorra aixi com també un full informatiu explicant els avantatges de donar pit. La veritat és que ho vaig trobar molt acertat!

  • Aina
    Posted at 11:34h, 29 noviembre Responder

    La veritat és que m’encanta el teu blog però no comparteixo la teva opinió d’avui. Jo dec tenir una sort d’espant però des de el moment del part fina ara (en Manel te 19 mesos) tots hi cada un dels profesisonals que ens han atès a la sanitat pública han estat excel.lents. Tenim una pediatra que desde la primera visita ens va animar a domir amb el nen (desmitificant allò de que «el malacostumes»), que els pocs cops que en Manel ha estat malalt ens ha «prescrit» donar-li MOLTA TETA i una enfermera que a l’ultima visita quan li vaig dir que encara donava el pit em va respondre amb un «QUE BÉ!!».
    I en el moment del part, la co-mare i la ginecologa varen tenir una actitud excel.lent, sense epidural, abans de fer.me l’episio la ginecologa em va explicar perque creia que me la tenia que fer, en MAnel va estar als nostres braços desde el moment 0 i ens van deixar més d’una hora tranquilets i no el van separar de nosaltres, despres de parir em va ensenyar la placenta i em va ensenyar com deixava de bategar el cordó abans de tallar-lo i jo no havia fet pla de part, ni vaig triar qui m’atenia.
    Suposo que hi ha de tot entre els metges, com entre els mestres. Potser vaig tenir sort, però estic ben segura que hi ha professionals com els que jo he trobat i molts d’altres que són excel.lents.

    • crismoe
      Posted at 12:19h, 29 noviembre Responder

      Estimada Aina,
      primer de tot, moltes gràcies per seguir-me.
      Volia dir-te que no sé si t’has llegit bé l’entrada, però només començar-la faig una puntualització important, que crec que no has vist: «Abans de tot, deixar clar que NO ESTIC GENERALITZANT, que aquí només parlo d’aquells metges que es passen l’evidència per allà on no sona, NO PAS D’aQUELLS QYE FAN BÉ LA SEVA FEINA.»
      Amb aquest aclariment ja pots comprovar que no estic parlant dels metges al quals fas menció sinó de l’altre banda, d’aquells que a tu per sort no t’han tocat. D’aquells que parlen desde la seva opinió i desde els seus judicis i perjudicis i no desde l’evidència científica, d’aquells que no s’actualitzen, d’aquells que no tenen ètica professional. Evidentment que per sort tenim pediatres i metges, inferemeres, etc. boníssims en aquest país, però també en tenim un bon grupet que no ho són. Espero haver-ho aclarit 🙂

  • Mercè
    Posted at 17:10h, 29 noviembre Responder

    Hola! sóc seguidora fidel del teu blog des de que el vaig descobrir gracies a la meva cunyi!
    Em sento molt identificada amb els teus valors, amb com penses i amb com ho escrius! L’entrada anterior la vaig trobar molt interessant, ja que em queda tant sols un meset i escaix per començar a introduir l’alimentació complementaria i ja pots estar segura que seguiré els teus consells!
    en relació aquesta entrada, penso el mateix que tu! hi han molts professionals «sueltos» que només per tenir penjat el cartellet de pediatre es veuen amb la llicència de dir barbaritats! en el meu cas he tingut sort en això…la pediatre que tinc és molt maca però amigues meves no n’han tingut tanta i com que ho diu el pediatre va a missa….
    una abraçada!

  • tse
    Posted at 22:05h, 30 noviembre Responder

    Quanta rao tens i quantes vegades he ates a mares amb el convenciment de que la seva llet no era prou bona. Al principi ho defenses amb força intentant encoratjarles…pero molt sovint no dona resultat i acaben comprant llet en pols x assegurarse q els seus bebes estiguin ben alimentats…pq el pediatra ho ha recomanat…es un peix q es mossega la cua. Al prendre bibis cada cop van fent menys llet materna…i s acaben destetant molt abans dels 5, dels 4 i dels 2 mesos.es una llastima! Es el q dius…si alguns pediatres estiguessin mes conscienciats….

  • lai
    Posted at 01:25h, 04 diciembre Responder

    Hola! M’ha encantat la teva entrada d’avui! Jo no visc a Catalunya, sino a Xile, pero amb la meva primera filla va ser una lluita contra tots els pediratres. Tot el que li passava a la meva filla era per culpa de donar-li teta. Va lactar un any, pero jo em sentia que ho feia malament, que no podia ser que tots opinessin diferent.
    I amb la segona, quan ja no feia cas a ningu en aquest sentit, resulta que té alèrgia a alguns aliments, la porto a un especialista i em diu «que fas donant-li pit que ja té un any, ja no cal fer-se l’heroïna, que no li fas cap bé» Vaig sortir indignada…no es va preocupar per trobar la causa de l’alèrgia!!! tot era culpa del pit! En fi, i per això m’he sentit molt identificada amb el que deies al post.
    (i això que no t’explico del pal que van les xerrades de «rutines de son» que fan els hospitals i clíniques d’aqui…)

  • Magda
    Posted at 20:05h, 08 julio Responder

    hola, per casualitat he trobat el teu bloc, i sobretot m’ha sobtat la forma en que segons tu «sense generalitzar» ens tractes als pediatres, i sincerament m’has ofés.
    No entenc com t’atreveixes a fer pùblica una carta deixant per terra en general a uns professionals amb una qualitat molt alta, amb molta dedicació en general i un colectiu el qual i generalitzant ens encanta la nostra professió, a la qual li dediquem moltes hores tant en consulta com formant-nos fora d’hores quant hauriem d’estar amb la nostra famìlia.
    si t’has trobat amb un mal professional, un consell: canvia de metge, mals professionals els trobes a tota arreu però no ens fiquis al mateix sac, parla d’una persona en concret amb la que no t’has entés, però si us plau un respecte per a una professió i per les persones en les que els pares i mares depositen el que més estimen: els seus fills.

    com pots atrevir-te a dir que un metge no s’actualitza (Com pot ser que una IBCLC s’hagi d’actualitzar cada 5 anys i que un metge no ho faci en sa vida?) . Ens pasem la vida robant hores a la familia per anar a congressos, xarrades, llegint articles cientifics, i un sinfin més de recursos que precisem per poder està a l’alçada de tenir en les nostres mans als mes petits de la casa.

    jo sí que estic enrabiada amb les teves paraules, però no deixo anar aquest llenguatge tant irreverent i amb un despreci que no entenc.

    t’animo a que abans de començar a cridar i a insultar fassis una repasada a pàgines series i amb professionals darrera de qualitat.

    com a exemple et poso la «Pàgina de l’Asociación Española de Pediatria»: http://www.aeped.es/comite-lactancia-materna/documentos/lactancia-materna-en-ninos-mayores-o-prolongada

    En aquest article, podràs veure la vissió, opinió i base científica d’una Societat que ens representa a la gran majoria de pediatres

    • crismoe
      Posted at 06:17h, 09 julio Responder

      Bon dia Magda, entenc que estiguis enfadada perquè estic malparlant del colectiu del qual pertanys. He estat molt temptada d’ eliminar el post, doncs reconec que el vaig escriure fa molts mesos i estava molt indignada, però com dic a la meva presentació això és una evolució de mi mateixa i ara no l’ hagués escrit des de la ràbia. Però no l’ he eliminat perquè el fons és el mateix i segueixo pensant exactament igual.
      -canvia de pediatre , em dius: ho he fet 5 vegades i sempre em trobo el mateix, sempre: metges que no et miren a la cara i una falta d’ empatia desmesurada.
      -el link que m’ has penjat me’ l sé de memòria, però no sóc ja la que l’ he de llegir, sino els teus colegues.

      Em sap grei, no ddubto que en qüestions de » malaltia » sereu la gran majoria uns cracs i fareu la vostra feina roçant la perfecció i sort en tenim de vosaltreS, de veritat, sort en tenim perquè hi ha molts nens als qui salveu cada dia i moltes famílies desesperades pels que sou l’ única esperança, i et/ us dono el meu etern agraïment per això. Però en temes de criança, lactància, ho sento però la cosa està fotudissima.
      Només cal que llegeixis els comentaris del post, o que googlegis » lactancia materna pediatre » i visitis forums de mares i veuràs que aquest post no és una simple rebequeria sinó que reflexa una realitat, que fa posar de mal humor? Ho entenc, a mi també em passa.
      No dubto que la vostra professió és molt dura, molt, en quant horaris i conciliació. Com et dic no vull desmereixer el pediatre en quant malaltia sino en EMPATIA I EL PACK CRIANÇA I LM.

Post A Comment

¡Envíame un Whats!
Escanea el código
Hola 👋
estoy aquí para acompañarte, ¿Qué necesitas?