VISCA LA TETA!

Abans de tot, m’agradaria dir:

MAMA i TETA; MAMA i FILL; FILL i TETA de la MAMA; El FILL MAMA DE LA TETA; MAMA , TETA, FILL; I com a molt: MAMA, PAPA, TETA, FILL. I punt; Aquí no hi ha d’entrar ningú més, ni per bé, ni per mal; Hi tornaré per si acàs: MAMA , TETA, FILL i si acàs PAPA;Perquè dic això? Doncs perquè estic farta de sentir això altre:

– I encara li dones el pit?
– Fins quan li penses donar teta?
– Però quina edat té ja?
– Però si ja té dents!
– Però si això ja és vici, home!
– Ets una Hippie!
– Ets una Gitana!
I jo em pregunto…I A VOSALTRES QuÈ COI US IMPORTA???

Resulta que quan et quedes embarassada, la gent ja et pregunta què faràs, si pit o biberó…Quines llibertats oi??
Per mi, les meves tetes eren una zona íntima ( a efecte de preguntar per elles, perquè a la platja sempre les he ensenyat!)

SI dius que faràs biberó, resulta que ets una mala mare. (jo no ho crec pas, és simplement una altre opció; Crec que el biberó és menys valuós, però igual de vàlid);
Si dius que fas pit, tothom et felicita;
Però si dius que fas pit a partir del 6è mes, la cosa ja canvia…JO FLIPO!!!
Doncs bé, per totes aquestes persones que flipen quan veuen que li dono la teta a un nen que “ja camina”, els vull explicar un parell de coses sobre la Lactància Materna; NO pretenc que canvieu les vostres idees, però una mica d’informació a qui no la té sempre va bé, oi?

Què som els humans? MAMÍFERS; Amb això ja ho hauria d’haver dit tot, però sembla que no és tan fàcil;
Sabeu perquè les tetines dels biberons tenen la forma que tenen? PERQUÈ IMITEN LA FORMA DE LA TETA!
Què fa la teta que fa que sigui tan bona? Doncs bàsicament treu llet; Però aquí és quan la majoria de gent comet l’error: La llet de la mama, no és llet empaquetada que sempre és igual. La llet de la mama va canviant la seva composició a mida que el nadó creix, a mida que avança el dia, a mida que avança la presa…Perquè? doncs perquè la natura és sàvia, i no podem utilitzar la mateixa llet per un nadó que fa 5 minuts que ha vist el món per primera vegada, que per un nadó que està fent un estirón, que per un nadó que té un any; NO pot ser la mateixa llet la que el nadó pren pel matí, ja que ha d’aguantar tot el dia, que la llet que un nadó pren per la nit, ja que s’ha de poder relaxar i tenir un digestió fàcil; No pot ser la mateixa llet la que comença a prendre un nadó que té l’estómac buit i necessita alguna cosa digerible a la llet que “tancarà” la toma que ha de ser saciant per poder aguantar una estoneta;
La llet de la mama, a part de ser aliment té moltíssimes propietats , per exemple, és antibacteriana, redueix el risc de mort sobtada, redueix risc d’al•lèrgies alimentaries, redueix el còlic del lactant, facilita la digestió, redueix l’estrenyiment, el risc de virus i malalties i mil i una coses més…
La llet no és l’únic que surt de la teta de la mama; Què més surt?
Doncs surt calor, amor, consol, carinyo, confort…sisi! surt tot això! I molt més!
Però anem a pams, com funciona això de la lactància materna?

Doncs bé, tenim 2 Hormones essencials: LA OXITOCINA (ja n’hem parlat al part) i la PROLACTINA.
LA prolactina és l’encarregada de fabricar llet, i la oxitocina, fa que la llet surti;
Durant tot l’embaràs, el nostre cos s’ha anat preparant per produïr llet; Un cop hem parit, quan el petit/a s’enganxa al mugró i mama, produeix un “chute” de prolactina que fa que les nostres glàndules mamàries produeixin llet, i amb l’estimulació de la boca del nadó, la oxitocina, fa que els alvèols es contraguin i la llet viatgi pels conductes fins arribar al mugró; Si el nen no mama, no hi ha estimulació, per tant les hormones no fan la seva feina i no hi ha llet; Perquè tot això passi el nostre cos necessita regular-se, ja que el pit és com una FABRICA PERFECTE, i necessita una bona programació per tal de funcionar; La programació es farà durant les següents hores després del part; però no patiu eh! Que mentre la màquina es posa en marxa, tenim uns “actimels humans” la mar de nutritius!
M’explico: Quan hem parit i el nostre nen mama, surt una substància groguenca anomenada calostre; Aquest calostre és el que alimentarà al nostre fill abans de tenir la nostre lleteta preparada; Imagineu-vos com n’és de savi el cos humà que fa que el calostre sigui l’aliment perfecte per les primeres hores de vida del petit, ja que és un concentrat de nutrients (per això lo d’actimel), de vitamines, de defenses,etc. Que a més a més té un efecte laxant que ajuda al nostre nen a expulsar el MECONI (la 1a caca que conté cèl•lules mortes, substàncies que segrega el fetge, líquid amniòtic, etc.És molt important l’expulsió del meconi per garantir el bon funcionament dels intestins…) .
El calostre no surt a quantitats industrials com la llet, per això, equivocadament, moltes mares poden pensar que no tenen “prou llet”, i precisament tot el contrari….l’estómac diminut del nostre fill, no podria de cap manera empassar més quantitat de calostre del que tenim (unes poques culleradetes de cafè al dia, i estic estirant molt); És per això que els nounats perden pes els primers dies de vida, perquè passen d’alimentar-se a través del cordó umbilical, que no té tamany ni tope, a fer-ho a través de l’aparell digestiu; És a dir, passen d’una alimentació continua, a una discontínua.
AL cap de 2, 3,4 dies d’haver parit i d’estar alimentat el nostre petit A DEMANDA mitjançant el calostre, i gràcies a la succió del nen, els nostres pits ja hauran fabricat lleteta de la bona, però és clar! Encara no estarem programades del tot i el cos no sabrà quanta llet haurà de fabricar, per tant i per no quedar-nos curts, en fabrica moooooolta! I els nostres pits es converteixen en uns melons enormes, i durs, i generalment fan mal, perquè no estem acostumades ni a aquesta fabricació ni a tenir un petit mamant dels nostres pobres mugrons sensibles tanta estona…Per tant haurem de tenir paciència i tenir clars alguns conceptes i trucs per regular el més còmodament possible aquesta producció temerària:
FET I : si el nen mama, jo produeixo llet;
FET II: si el nen no mama, freno la producció, però tinc els pits a rebentar i necessito buidar-los una mica perquè sinó explotaran (no literalment ,´´es clar…)!
FET III: necessito aliviar aquesta pressió!
El que tenim que tenir clar, és que le PIT ÉS A DEMANDA, per tant li hem de donar TETA al nostre petit; No s’hi val a dir: “ara no li dono, perquè sinó produiré més llet”; No funciona així; El nostre cos es regularà tenint en compte la quantitat que mami, no la freqüència en que demani;
Si el que necessitem és aliviar la zona podem fer servir alguns trucs com: Posar escalfor al pit abans de la toma, o posar fred quan acabem la toma; Una cosa que va DE CONYA és posar una FULLA DE COL al pit quan el nen ja ha mamat; Ja ho sé, ja ho sé…és molt poc sexy…però ara ens preocupen els nostres pits, no el nostre marit eh! Centrem-nos!!!
També podeu posar-vos sota la dutxa si fa caloreta, o aplicar compreses de gel (prèviament a la nevera) d’aquelles que venen al Natura. Per posar calor, també va bé una dutxa calenteta, o una esterilla elèctrica per exemple; També podeu utilitzar un lleva-llets, però feu-lo servir poquet, lo just per descongestionar, perquè si us passeu, estareu estimulant encara més el pit i augmentarà la producció;
Poc a poc i amb paciència els vostres pits s’aniran regulant; JO amb 7-10 dies ja ho tenia mig dominat;
Al cap de poquetes setmanes tindreu els pits regulats (tot això ho estic explicant de manera molt general eh! És moltttttt més interesssant tot plegat, si en voleu saber més us recomano UN REGALO PARA TODA LA VIDA de Carlos Gonzalez), i podreu gaudir TOTALMENT de la lactància, encara que arribats a aquest punt ja n’haureu gaudit i molt;

No us faré una llista de tots els beneficis que té la LLET MATERNA, perquè a qualsevol pàgina sobre lactància ho trobarieu; El que si m’agradaria exlpicar és que a part dels beneficis del nadó, els beneficis per la mare també són molts: L’úter adquiereix el seu tamany i lloc normal molt més ràpid, recuperem el nostre pes molt més ràpidament , protegeix enfront el càncer de mama, és molt més econòmic, la llet sempre està apunt: temps i temperatura (no has d’estar fent excursions nocturnes)…i molts avantatges més que també podeu buscar si us interessen, perquè ja m’estic enrollant més del compte;
Imagineu si és bona la lleteta de la mare, que la OMS i la ASSOCIACIÓ INTERNACIONAL DE PEDIATRIA recomanen la LACTANCIA MATERNA EXCLUSICA fins els 6 MESOS i combinada amb aliments FINS ELS 2 ANYS i MIG o fins QUE LA MARE O EL NADÓ HO DECIDEIXIN; Què us sembla? Llàstima que tinguem una societat tant poc informada i tan metomentodo…
Sabeu que moltissimes mares deixen d’alletar als seus fills per la pressió social? I amb pressió social em refereixo als comentaris de la sogra, la veïna, la amiga,…I si, és molt dur que cada vegada que vulguis alimentar al teu fill, i per desgracia no ho puguis fer a casa, tinguis que sentir mirades o preguntes com les que us he posat al inici de l’entrada…al final ens ho acabem qüestionant tot! És una merda! però com dic sempre: PASANDO DE TODO EH!
Bé, us he volgut fer una petita introducció sobre la LACTANCIA MATERNA i m’he enrollat com una persiana (per variar);
Ah! Me’n oblidava! És MOLT IMPORTANT QUE TINGUEU CLAR QUE EL PIT ÉS A DEMANDA; i a demanda, vol dir cada vegada que el vostre fill us ho demani li heu de donar el pit, i si us anticipeu al seu plor mitjançant les seves senyals, millor que millor! Senyals de que té gana: es xupa les mans, mou molt el cap, ensuma…; Si és cada 3 hores que sigui així, però si és cada 30 minuts, també! Oblideu-vos del concepte temps, perquè la LM no vol rellotges; Al principi us donarà la sensació que el nen es passa el dia enganxat a la teta, i segurament no serà un sensació,serà un realitat com una casa de pagès; Sentireu que no pdoeu fer res,( però per això existeixen els portanadons!!!!!! Ja us en parlaré el proper dia d’això); No us agobieu, de seguida li agafareu el truqillo i el gustillu i ja veureu com us encanta! També és important que sapigueu, que a vegades, l’inici de la lactància pot ser dur, degut a males posicions del nadó al mamar i d’altres problemes, però tot se soluciona anant a un grup de lactància o trucant-hi perquè t’assessorin; Igualment a l’hospital on pariu, us ajudaran amb tot això eh!
Si Voleu més informació o teniu clar que voleu donar el pit al vostre futur fillet/a, és imprescindible que us llegiu el llibre que us he dit abans; És la biblia de la lactància materna, una guia imprescindible per entendre el funcionament de tot plegat: “un regalo para toda ala vida” de Carlos gonzalez; També podeu consultar la Web de ALBA (una altre imprescindibile si voleu donar el pit): http://albalactanciamaterna.org/
VISCA LA TETA!

No Comments

Post A Comment