LES DOULES: #informeinfame

Ai mareta meva…. Sabeu molt bé que mai faig articles sobre el Doulatge i derivats… Utilitzo aquests blog per “vomitar” les meves experiències com a mare, i així seguirà sent durant ,espero, que molt de temps, però tenint aquest espai i sent Doula, em sap greu però m’he de “prostiuir” una mica i fer aquest post.

I és que em sembla que no vaig massa desencertada quan afirmo que el maleït informe infame, àlies #informedoulas, ha unificat en un dos camins ben diferents.

Per un costat hi ha la denúncia d’intrusisme. D’acord. El col·legi d’infermeria, l’associació de llevadores i qualsevol professional que se senti envaït pot fer ús d’aquest tipus de denúncia, hi està en tot el seu dret.

Volen denunciar el col·lectiu Doules perquè pensen que estem envaint les seves competències? Ok. Em sembla fantàstic, a veure si d’una vegada per totes regulen les nostra professió i podem respirar tranquil·les.

Però el que està passant aquests dies està molt lluny d’una denuncia per part dels professionals sanitaris.

El que han fet és una caça de bruixes. Una denuncia social amb un informe, que no és informe ni és res, diuen que fet de la mà d’un equip multidisciplinari (serà molt multi però de disciplinari res) on s’hi fan afirmacions greus citant nom i espais web que ni tan sols pertanyen a Doules, sinó a llevadores i d’altres professionals; Inclús citen pàgines d’associacions d’usuàries o negocis online d’altres països intentant fer passar a tota la població per l’aro. I gràcies a la premsa (amarillo chillón) d’aquest país que veu una paraula morbosa (canibalisme , per exemple) i publica abans de contrastar, doncs sembla que ho estan aconseguint.

Ara resulta que les doules som canibals, que obliguem a les mares a menjar placenta i fem fora els pares dels paritoris.

Anem a veure… En que quedem Col·lectiu d’infermeria?

Estem enfadats perquè hi ha doules trepitjant les vostres competències o voleu denunciar pràctiques que per altra banda, i sense tenir que res a veure amb les doules, es fan a tot el món i estan molt lluny de canibalisme i rites satànics?

També fan entreveure que la #violència obstètrica és un invent de la doula… Que ens estem excusant d’alguna cosa? Sembla summament ridícul que en comptes de fer una mica d’autocrítica entorn la violència que es practica diàriament a alguns paritoris es digui que és un invent de la Doula, i així fora problemes ¿? Que algú m’ho expliqui.

Tan poc respecte mereixem les dones que decidim el que volem i com ho volem? O què passa, que ara que lesdones comencem a venir a l’hospital amb plans de part i les idees clares ens hem cagat a les calces?

No seria molt més pràctic i ecològic per tots, que busquéssim el perquè una dona decideix contractar una Doula? No ens podríem preguntar Col·legi d’infermeria, què motiva a una dona que serà mare a acudir a una doula en comptes de resoldre-ho en consulta, ja que som tant competents i extraordinaris?

NO ens podem plantejar que una llevadora per molt super llevadora que sigui que treballa a un hospital , per exemple, no pot fer el seguiment EMOCIONAL d’una dona durant tot el seu embaràs? NO podem plantejar-nos que encara que tingui una llevadora durant l’embaràs que tregui el temps de sota les pedres i que li dona l’acompanyament emocional que necessita, aquesta supermegallevdaora no estarà el dia del seu part i potser aquesta dona necessita una persona de confiança que estigui durant TOT el procés simplement per donar-li la mà quan ho necessiti ?

I el postpart? La llevadora anirà un diumenge a la nit a casa d’una dona que té un atac de plorera només per mirar-la als uls i dir-li que tot està bé? Potser si, i seria estupendu, però si les dones escullen una doula per fer això quin problema hi ha? Que cobrem per fer-ho? Si fóssim voluntàries no seriem un perill però com que cobrem si que ho som? Si és una amiga la que acompanya a la dona deixa de ser perillós? O ara també vetarem a les amigues, àvies i tietes i deixarem a la dona en fase d’aïllament, no sigui que algú digui algo que no toca? I l’alletament? Què passa, que els grups de lactància van estupendament perquè treuen feina i no treuen diners, però una doula formada en lactància que fa d’assessora voluntària de dia sense cobrar ,no fa intrusisme però quan usa els seus coneixements en una visita post part, com que cobra si ho que és? En què quedem? El bé de qui volem? De la dona no? És que em sembla que ens estem desviant!

Que hi ha casos d’intrusisme professional? Doncs si! I tant! Com a totes les professions. Que ho fa tot un col·lectiu? Doncs no, per aquí no hi passo.

Una cosa és denunciar per intrusisme i l’altre criminalitzar un ofici que té més anys que Matussalem només perquè això de l’autocrítica no ens ho van ensenyar a escola.

Avui a TV3 hi ha hagut un debat (un tant cutrillo pel meu gust) entre doules i llevadores:

Una llevadora ha reconegut que una doula , si no s’extralimita pot ser molt últil. Eureka!

La Doula però, en comptes de defensar el col·lectiu i explicar què és exactament el que fem, ha decidit salvar-se el cul a ella i a l’associació a la qual pertany, en comptes de gastar els pocs minuts que li han donat a intentar aclarir alguna cosa per les mares que miraven la tv en aquell moment. OK. També és lícit. Però tornem a desviar-nos de nou, perquè sino recordo malament, totes dues professions ens hauríem de moure per la dona.

Jo no ho faré. Perquè no estic aquí per defensar a ningú, només per mirar d’aclarir alguns conceptes:

Una doula és una dona que acompanya a una altra en algun o tots els processos de la maternitat: Embaràs, part i post part.

A-COM-PAN-YAR. Les doules no som personal sanitari, no som conselleres, no som chamanes ni bruixes, no guiem, no atenem parts, no fem menjar placentes.

A-COM-PAN-YEM: és a dir, anem al costat de la mare en les decisions que prengui vers ella i el seu petit/a: Vol menjar placenta? Doncs que se la mengi. Vol fer un ritual, doncs que el faci. Vol un part medicalitzat? Doncs que es mediqui. Vol un part a casa? Doncs a casa. Vol donar el pit? Doncs a la teta. No ho vol fer? Doncs que no ho faci. I així fins l’infinit. LA DONA ÉS LA QUE DECIDEIX. SEMPRE!

Sobre les competències de unes i altres? Doncs estan molt clares, ara només falta que compleixin totes dues parts. ZAPATERO A TUS ZAPATOS. Així de fàcil.

LA MEVA DOULA

LA MEVA DOULA, la Vane, emocionada de veure’m parir. T’estimo!

Aquí us deixo la imatge de la meva Doula, la Vane. Que no és doula de professió però si de vocació. Per mi, toti tenir un equipàs de llevadores va ser VITAL que estigués en el meu part. Perquè em coneix. Perquè coneix els meus fills, i perquè se’n va fer carrec durant tot el part i jo sabia que amb ella estaven bé. Va fer cafès per les llevadores i va ajudar amb tota la logistica que va saber. Res hauria estat el mateix sense ella. Gràcies VAne!!!!

Aquí us deixo un petit recull de webs de doules on especifiquen clarissimament que no fan res que tingui que veure amb SANITAT, ja podeu clicar.

8 Comments
 • aina
  Posted at 15:17h, 18 febrero Responder

  Desde el dia que van publicar l’informe que espero el teu post 😉
  Hem sembla molt coherent el que dius. En general, les matrones que conec es queixen mes aviat de que dins el sistema sanitari public no els donen eines ni hi ha prous recursos, ni prous matrones per desenvolupar les seves tasques ni donar el suport que els agrdaria.

 • anavies
  Posted at 15:39h, 18 febrero Responder

  Genial Cris! Simplement fantàstic!!!!

 • mami reciente cuenta
  Posted at 17:22h, 18 febrero Responder

  M’ha encantat. És pot dir més alt, però no més clar!

 • llarlafera
  Posted at 21:16h, 18 febrero Responder

  Fantàstic! És una llàstima que es publiquin aquest tipus de notícies sense fonament, sense conèixer les Doules i sense preguntar-se perquè en necessitem una quan estem embarassades. Totalment d’acord amb tu!

  • Marta
   Posted at 12:03h, 28 febrero Responder

   M,ha encantat Cris!
   Petonet

 • Pingback:Mama Nido | ¿Son necesarias las doulas? – #InformeDoulas en la blogsfera
  Posted at 09:58h, 20 febrero Responder

  […] Una madre como tú: ¿Por qué las llaman doulas cuando quieren decir brujas? – Mareta Meva: Las doula: #informeinfame – Papá Conejo – Mamá piojo: Doulas, canívales y sectarias – Animalitos, tú y […]

 • Pingback:La placenta: comerla o no comerla, esa es la cuestión | Wild Heidi
  Posted at 11:13h, 20 febrero Responder

  […] parto y post-parto. Sois maravillosas y realizáis una tarea inestimable. [Aprovecho para enlazar una gran reflexión de Cris de Mareta Meva en relación al infame Informe, aunque está en catalán, es fácil de entender (y […]

 • Pingback:Mi blog es mi gimnasio | Siendo Mujer
  Posted at 19:09h, 11 marzo Responder

  […] la red estaba que ardía y muchas escribieron sobre el tema mejor de lo que lo hubiera hecho yo, Mareta Meva se despachó a gusto y lo hizo con la verdad por delante y sobretodo elegancia, que nunca hay que […]

Post A Comment

¡Envíame un Whats!
Escanea el código
Hola 👋
estoy aquí para acompañarte, ¿Qué necesitas?